Sunday, March 02, 2008

And the winner is...

Bergen Arkitektforening 100 år


Arkitektkonkurranse
PAVILJONG


Juryens innstilling:

Juryen vil berømme alle deltakere for orginialitet, flott fremstillingsevne og entusiastisk deltakelse i Bergen Arkitektforenings arkitektkonkurranse om en utstillingspaviljong i anledning foreningens 100 års jubileum.
En verdig vinner er kåret og juryen gleder seg til å se dette prosjektet realisert.

Vinner:

”Center / Fold”



Forfattere:
Carl-Johan Kimell
Ragnhild Roald



Juryens uttale:
Prosjektet Center Fold er ikke en utstillingspaviljong i tradisjonell forstand, men består av en sekvens romlige strukturer som aktiviserer konkurranseområdet i krysningen mellom flere gangveier. Strukturene settes sammen i ulike kombinasjoner og skaper et mangfold av romlige situasjoner og hendelser i gangveiforløpet. De rammebaserte strukturene, bestående av en kombinasjon av bygningsplater og glass, har et originalt og gjenkjennelig uttrykk. De er velegnede for prefabrikasjon og gjenbruk og kan kombineres på utallige spennende måter. Med klar intensjon om at strukturenes friskhet ikke må gå tapt, mener likevel juryen at videre bearbeiding av oppbygging og konstruktivt prinsipp er nødvendig for realistisk (og rask!) gjennomføring. Forfatterne utfordrer glasset på nye og spennende måter i prosjektet. Juryen mener det er mulig å videreutvikle forholdet mellom tette og transparente flater og derved styrke lysets rolle i prosjektet.
Prosjektets åpne, dynamiske og scenografiske karakter er ideelt for de programmerte bruksområdene, utstilling, arrangementer og TV-opptak, men vil også kunne inspirere til kunstnerisk aktivitet utover dette. I tillegg til å være ramme om disse funksjonene vil anlegget ha en stor arkitektonisk opplevelsesverdi i seg selv.
Prosjektet er innovativt, utradisjonelt og originalt. Det vil bli en generator for energi og offentlig oppmerksomhet for BAF, jubileet og arkitekturen.
Center Fold er et blinkskudd i forhold til konkurransens program og ide, en soleklar vinner.



Hederlig omtale:

”Etter bare to glass”


Paal J. Kahrs

Juryens uttale:
Prosjektet ”Etter bare to glass” er en enkel triumfbue orientert mot Bergens flotte akse, en portal til arkitektur med god synlighet i nær- og fjernvirkning. Prosjektet er rolig, enkelt, funksjonelt og lett gjennomførbart. Programmets sentrale deler besvares. Programmets krav til glass som hovedmateriale er møtt i buens doble glasskonstruksjon. Innvendig belysning av denne vil kunne omskape paviljongen til en lysende lampe om kvelden. Den valgte buen er en svært kjent arkitektonisk form som i seg selv ikke representerer faglig nyskapning. Prosjektets mulige arkitektoniske kvalitet er står og faller med presis detaljering, valget av glasskvaliteter, og ikke minst, i utvikling av en utsøkt lyssetting. Det er en klar svakhet at ingenting av dette er utdypet eller vist i prosjektet. Med en så forenklet framstilling som prosjektet har fått, ville det åpenbart vært rom for å utvikle dette mye lenger.

”Manifest”

Tom Gam


Juryens uttale:
Prosjektet honoreres for en ambisiøs teoretisk og teknologisk tilnærming. Dette er det eneste utkastet som virkelig tar temaene miljø, klima og energi på alvor. Her er det utviklet en pedagogisk konstruksjon som bl.a. vil være selvforsynt med energi. Paviljongen treffer dermed presist på tema for årets arkitekturdag, som skal avholdes i Bergen. Det er synd at prosjektets arkitektoniske grep rett og slett er fantasiløst og kjedelig. Hadde forfatteren vist like ambisiøs holdning til utvikling av den arkitektoniske løsning som til den tekniske, ville dette virkelig kunne blitt interessant.


”Ny flyt”

Jørgen Grahl-Madsen
Lotte Sponberg


Juryens uttale:
Prosjektets grep er usedvanlig. På bakgrunn av analyser av gangtrafikkens flyt, internaliseres selve knutepunktet på stedet og kapsler det inn i en lett paviljong. Dette blir som et sentralt indre organ og gangveiene som gjennomstrømmende årer. Flyten omsettes til fast arkitektonisk form og gjennom en utradisjonell materialbruk dannes et annerledes og drømmeaktig arkitektonisk språk. Prosjektet er et av konkurransens mange eksempler på å løse paviljongen som ett objekt. Etter juryens oppfatning er dette spesielt undersøkende og originalt, og det som åpenbart også forholder direkte til stedets egenskaper.
Men veien fram til gjennomføring ville ha forutsatt forskning og prosjektering langt ut over det som det er rom og muligheter for her.


”Slitan”

Olafia Zöega
Anita Valrygg


Juryens uttale:
Forslaget er arkitektonisk eksperimentelt og viser en poetisk tilnærming til oppgaven. Paviljongen blir som en skog av rør som en kan bevege seg mellom, og som spiller opp mot de eksisterende trærne i området. Rørene lager en fri og åpen flyt gjennom dagens strenge/symmetriske parkstruktur, og vil kunne gi varierte og spennende romlige opplevelser. Juryen vil fremheve prosjektets nyskapende kvaliteter, men besvarelsen mangler likevel mye på detaljering og gjennomføring. Vi ser bl.a. at fundamentering vanskelig kan gjennomføres.


”Strekk”

Siv Sennesett


Juryens uttale:
Besvarelsen har et spennende formspråk som vekker juryens oppmerksomhet, og kunne blitt et annerledes og sterkt arkitektonisk element i byen. Paviljongen er ikke et tradisjonelt arkitekturverk. Glasskonstruksjonen har en åpenhet i seg som inviterer til bruk, og en organisk, assosiasjons-skapende karakter som kan by på overraskende opplevelser. Presentasjonen er svært mangelfull både når det gjelder beskrivelse av konsept og tanker om gjennomføring. Men med mer tid og ressurser til rådighet ville prosjektet utvilsomt kunne hatt store muligheter.


Bergen 02.03.08
Alf Karlsen, Mogens Lock-Hansen, Astri Thån, Lise Ringheim.
(sign)
Terje Grøstad (jurysekretær)
(sign)

4 comments:

Anonymous said...

En verdig vinner! Gleder meg til å se resultatet ferdig oppført!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.